Gelato är ursprunget till glass.

Serverades för första gången på 1550-talet av en arkitekt, kall frusen gelato mjölk, honung och likör. Redan Gustav Vasa lär ha bjudit på ”nötter frusna uti grädde”, men idag krävs lite mer än så för att servera glass.

Sedan 1800-talet har glass tillverkats av konditorier. Det är först i mitten på 1900-talet som glass börjades säljas i dagligvarubutiker. Fram till dess tillverkades och såldes endast glass av konditorer. Glass såldes som strutglass men även som glasstårtor.        

Gelato glass innehåller mindre fett och mindre luft, som ger en smidig och len känsla i munnen.

Det finns många historier och teorier om glassens ursprung.

Man vet inte med säkerhet när glassen föddes. Någon gång omkring 500 f. Kr. hade kineserna kommit på hur man kan konservera vinterisen för att använda den på sommaren.

Mogulerna i Indien använde is från bergen för att kyla ner drycker och man vet att egyptierna, araberna och romarna hade för vana att kallförvara vissa desserter såsom färskpressade juicer med hjälp av is.

VAD ÄR GELATO GJORD PÅ?

Gelatobasen består av mjölk, grädde och socker. Sedan är det upp till varje gelatomakare att göra den speciell.

Sorbet - ibland kallad sorbetto eller sorbeto, är en dessert gjord på fryst puré av frukt eller bär och sockerlag. Den är mjölk och äggfri. För att få en riktig smakrik sorbet så måste man ha en så höghalt av fruktens sötma och smak. Detta får man när man använder frukter som är solmogna. Frukten är då som bäst för att få en välbalanserad och smakrik sorbet. Vi försöker att använda främst färsk solmogna frukt så långt det går för undvika att tillsätta mycket aromer och smakämnen. Får vi inte tag i riktig bra frukt köper vi frysta direkt från tillverkare i Italien, Franriker eller andra länder.

Meny

Glassmeny »
Kaffemeny »